Det går inte så bra för Brasilien just nu, skandalerna avlöser varandra med jämna mellanrum. Kring Fotbolls VM talades det om villkoren kring bygget av arenorna och hur de avhyste den fattiga befolkningen för att visa upp en tryggare och vackrare bild av Rio de Janeiro.

Brasiliansk picanhaSedan har deras president Dilma Rousseff hamnat i ett rejält blåsväder med anklagelser om att ha myglat med statliga finanser samtidigt som de haft underskott i statskassan. Sedan kom larmet om zika viruset som inte bara påverkar landets gravida kvinnor utan även turismen då många undviker att resa till drabbade länder varav Brasilien är ett av dem.

Brasilien och Sverige

I Sverige har vi också drabbats av lite skandalrubriker där Brasilien är inblandad och det har med importerat kött att göra. Brasilien är en köttnation av dess nåde och de exporterar även gärna kött till andra länder och rätt billigt också. Problemet med att vi i Sverige köper billigt kött från Brasilien är att de dels har andra regler kring antibiotika vilket gör att köttet bidrar till att resistensen mot antibiotika i Sverige ökar men även att frakta köttet hela den vägen är ett stort hot mot vår miljö.

Brasilianska köket

Däremot är det många som uppskattar det Brasilianska köket och det går att tillaga här i Sverige fast då föredrar man att använda närproducerat kött. Det finns flertal restauranger i Stockholm som riktat in sig på det sydamerikanska köket och under de senaste året har det blivit den senaste heta restaurangtrenden i huvudstaden. Du kan hitta en lista över vilka det är i restaurangguiden restaurangerstockholm.nu. På menyn finns ofta tacos och burritos av olika slag men även bufféer med olika slags kött som är väldigt typiskt för det Brasilianska köket. Till det hela ska man så klart dricka Caipirinha som är en drink bestående av cachacas, lime, socker och mycket is, vilket är en populär drink i de allra flesta barer om man inte är ute för att äta men ändå vill få en smak av Brasilien.

Så även om Brasiliens rykte är lite skamfilat så är deras matkultur hetare än någonsin så om man är rädd för zikaviruset och inte vill stödja Dilmas privatekonomi så kan man leta reda på de brasilianska guldkornen i Stockholm och avnjuta deras specialiteter på hemmaplan i stället.

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.