Hur är det egentligen med vinets hälsofördelar? Kan det verkligen vara nyttigt att dricka ett glas vin om dagen? Ny forskning visar att alkoholkonsumtion bland annat kan minska risken för diabetes.

rött vinDet finns få saker i världen som är så njutbara som fint vin, från Wineagency till exempel. Det gäller dock att dricka med måtta, vin och annan alkohol är inte det nyttigaste att inta. I tidningen Café går det att läsa om hur en forskningsstudie visar på ett positivt samband mellan vin och minskad risk för demens. Det som är viktigt att tänka på är också att de som dricker vin dagligen tenderar att ha en högre utbildning, bättre ekonomi och tillgång till bättre sjukvård. Det minskar även det risken för demens och minskad dödlighet.

Alkoholkonsumtion kan minska risken för diabetes

I en annan studie som nyligen publicerades visar det att regelbunden alkoholkonsumtion minskar risken för diabetes, något som går att läsa i Dagens Hälsa. Överraskande nog. Att dricka alkohol upp till fyra gånger i veckan minskar risken i jämförelse med de som inte dricker alkohol alls, baserat på statistik från över 70 000 danskar som följts i över fem år. Sedan finns det annat att äta och dricka som är nyttigare och även det minskar risken, som broccoli. Fast det är ju inte lika gott som vin.

Det är bättre att dricka lite alkohol än inte alls om du vill undvika typ 2-diabetes, visar en ny stor studie. Och hellre vin än öl eller sprit – Illustrerad Vetenskap

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.