Har du något extra kul du vill fira med släkt och vänner? Vill du slå ihop ett alldeles extra kalas med mycket kärlek, värme och stoj? Då ska du absolut inspireras av de latinamerikanska traditionerna och kanske blanda olika länders sätt att fira på? Vi tänker på klassiska inslag som piñata, mycket färger, enchiladas och massa annat skoj!

Säkert har du stött på en fest där det förekommer en piñata. En piñata är en figur i papier-maché som man hänger upp på ett snöre. Deltagarna på festen försöka slå sönder piñatan (med ögonen förbundna), träffar man och piñatan går sönder så ramlar det ut en massa godis och konfetti! Ett kul och älskat inslag på ett födelsedagskalas som börjar bli allt vanligare även i Sverige. Du kan kolla hur de ser ut här: http://partytajm.se/sv/3-pinata

Historien bakom piñatan

Det sägs att det var spanska kolonisatörer som kom med piñatan till Mexiko. Papier-machéfigurerna förknippas starkt med landet även om man även i USA har anammat traditionen, de är ett vanligt inslag på ett amerikanskt födelsedagskalas. Den är alltid gjord av ett lätt material som man enkelt kan slå sönder och det kommer i olika former och behöver inte finnas bara på födelsedag utan går bra även på nyårsfest eller halloween. En traditionell mexikansk piñata är formar som en stjärna med sju uddar som ska representera djävulen. När man slår sönder den faller alla de goda ting som djävulen tagit.

Du behöver inte vara orolig för att dina barn inte kommer känna igen en piñata! Det populära spelet Fortnite har nämligen piñator som ett återkommande inslag. När man skulle lansera en ny säsong på Fortnite ställde man ut en massa piñator i form av llamor i London för att folk skulle få föraningar om vad som väntades komma.

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.