Stockholm fortsätter vara trendigt när det kommer till restauranger, med allt från klassisk svensk mat till Amerikanska hamburgare. Men var är den Brasilianska maten i Stockholm?

Himmelskt och hallelulja – det finns en ny lista över Stockholms 12 bästa krogar just nu, och det är en blandning av klassiska restauranger och nykomlingar. En restaurang som är mycket omtyckt just nu är Austin Food Works, där man till exempel kan äta lunchburgaren med kyckling och ost, samt en våffla på toppen. Restaurangen är minst sagt intressant och värd en omväg för den som kan. Du hittar restaurangen på Norrtullsgatan 24 i Stockholm.

På årets krogvecka i Stockholm var det många restauranger som bjöd in till god mat, med allt från vår favorit Brasiliansk mat till vanlig svensk husmanskost. Missade du krogveckan? Den kommer tillbaka nästa år i januari, och om du vill vara säker på ett bra boende centralt i Stockholm kan det vara smart att boka redan nu. Bra priser hittar du på https://www.stockholmshotell.com/.

Brasiliansk mat i Stockholm

Tyvärr finns det inte så mycket Brasiliansk mat i huvudstaden, den har inte slagit 1460075-druckpå samma sätt som thai, sushi eller libanesisk mat. Det betyder dock inte att maten inte är omtyckt. En väldigt uppskattat rätt är Feijoada, en brasiliansk klassiker som många väljer att laga i sitt hem – i bris på bra restauranger. Feijoada är nationalrätt i Brasilien och är faktiskt ganska enkel att laga. För att laga rätten behöver salt, vatten, svarta bönor (torkade, lagerblad, gul lök, vitlök, olja, cayennepeppar, koriander, bog eller bringa av nöt, chorizokorvar, grönpaprika och skalade tomater på burk.

Laga så här:

  • Börja med att blötlägga 4 dl svarta bönor i blöt, de ska ligga i 12-24 timmar så det gäller att du har  rikligt med vatten – och med tid.
  • Finhacka sedan 1 chorizo, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor och stek i en stor kastrull med olja. Häll i bönorna, rör om och strö på med salt och lite extra vatten.
  • Låt bönorna och löken sjuda lite och lägg sedan i 500 gram köttet tillsammans med svartpeppar, cayennepeppar och lagerblad. Hur mycket du har beror på smakönskan. Låt rätten sjuda i två timmar, vid behov fyll på med vatten.
  • Ta ut köttet ur grytan och addera istället en strimlad grön paprika och en burk skalade tomater. Låt återigen grytan sjuda i någon timma. Rör gärna om då och då så att ingenting fastnar i botten.
  • Tärna köttet och två ytterligare chorizokorvar och lägg i
    dessa i grytan. Smaka av me
    d salt och peppar och servera med rikligt hackad koriander.

Till grytan kan du välja att äta antingen ris eller bulgur, men även potatis kan passa sig. Ha i åtanke atträtten kan göras till väldigt stark men likväl lite svagare – det är upp till dig som lagar. Om du tycker att maten låter intressant och vill lära dig mer om dess historia har matinspiratören Alexandra Zazzi i Sveriges Radio P4 gjort ett reportage. Där ger hon även tips på hur du bäst lagar den12209459-feijoada.

 

 

 

 

 

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.