Brasilien, och grannländerna Argentina, Uruguay och Paraguay, är kända för sitt kött. Det handlar dels om hur köttet tillreds och serveras, men också om mängden. Det är ingen risk att man går hungrig från en brasiliansk churrascaria, som är en restaurang där man serverar grillat kött på brasilianskt vis.

Brasilien är ett vidsträckt land, med många olika naturtyper. I de södra delarna av landet breder grässlätterna ut sig, och det är ett område som lämpar sig väl för boskapsskötsel. Det var i denna del av landet som tyska invandrare bosatte sig, och de tog med sig den tyska traditionen av att äta mycket kött, när det fanns tillgängligt. De som arbetade med att driva boskap mellan olika betesmarker. Gauchos hade ingen möjlighet att torka eller på andra sätt konservera sin mat, så när de slaktade en ko grillade de så mycket de kunde, över glödande vedträn. Den långsamma tillagningen, och det faktum att köttet var så färskt, gav en speciell smak som man idag försöker efterlikna på många brasilianska restauranger.

Traditionell brasiliansk churrasco

Churrascaria

En traditionell brasiliansk grillrestaurang kallas för churrascaria. Köttet där tillagas på spett, över glöd. Det finns för det mesta inte något galler på brasilianska grillar, utan spetten fästs direkt i sargen på grillen. När köttet är färdigt bär servitören runt det, på spettet, mellan borden, och skär av skivor till de gäster som vill ha det. Eftersom det ofta finns ett stort urval av olika sorters kött kan man som gäst få vänta en stund: först på att köttet ska bli klart, och sedan på att servitören ska komma till det bord där man sitter. Det är dock alltid värt väntan. På en del restauranger får man som gäst ett kort med en grön och en röd sida. När man inte vill att servitören ska komma förbi ens bord kan man vända upp den röda sidan.

Det här sättet att servera köttet kallas för rodízio. Ibland används rodízio och churrascaria som synonymer, men de två orden betyder inte samma sak. Churrascaria är en typ av restaurang, rodízio är ett sätt att servera maten. Det finns rodízio-restauranger i Brasilien med annan inriktning, som exempelvis serverar pizza eller sushi, men de är i allmänhet inte lika populära som de rodízios som serverar kött.

Brasilianarna grillar också gärna på samma sätt i privata sammanhang, på ett spett över glöd. Vanligen tillagar man flera typer av kött, flera typer av styckdelar, korvar och gärna inälvor.

Ska det vara riktigt traditionellt sticker man ned ena änden av spettet direkt i marken. Köttet hamnar då diagonalt över glöden, som ligger direkt på marken. Detta är dock inte en teknik som man använder på restauranger idag, och det av hygieniska skäl. Däremot har den här tillagningsmetoden gett namn till restaurangkedjan Fogo de Chão. Det betyder helt enkelt ”Eld på marken”, och syftar på detta traditionella sätt att tillaga kött på. Fogo de Chão har nio restauranger i Brasilien, och 29 i USA. Fastän det är en kedja ligger restaurangerna i den övre prisklassen. Man får dock valuta för pengarna: Fogo de Chão har utsetts till en av USA:s bästa restuaranger.

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.