Brukar du uppskatta grillat kött?  Kan det vara bra att veta hur du ska grilla för att få maten att bli sådär perfekt tillagad som bara grillmästare tycks kunna – och så här lyckas du med grillningen.

”Om man ska laga gott kött så finns det en enda sak man ska lägga på minnet: allt står och faller med vilket kött du valt att tillaga från första början.” – se vart du hittar gott kött här.

Som citatet ovan nämner så gäller det att du väljer rätt kött när du ska grilla. Men nästa sak för att det ska bli bra grillning är att tillaga det på ätt sätt. Så har du koll på hur man faktiskt ska tillaga olika typer av kött? Många vet nämligen inte om att kött från olika delar av djuret ska tillagas på olika temperaturer och sätt för att få den godaste smaken. Likaså ska kött från olika djur tillagas på olika sätt.

Så ska du grilla

Det vanligaste misstaget när man grillar är att resultatet blir torrt och smakar skosula. Men det finns ett enkelt sätt att undvika att detta sker och det är genom att grilla rätt kött till rätt temperatur. Så vilka temperaturer gäller för vilket kött? Det är något som Aftonbladet listat i en artikel och vad man bland annat skriver är att innertemperaturen på nötkött ska vara 55–70˚ C för biff, entrecote, flankstek, rostas, ryggbiff och oxfilé men för rostbiff ska den vara minst 58˚ C. När det sedan kommer till fläsk är det 70˚ C för flintastek, fläskfilé och fläskytterfilé men för fläskkarré behöver vi gå upp till 80–85˚ C.

När det sedan kommer till själva gillen är det fler saker att tänka på. Ska du till exempel grilla olika saker samtidigt är det viktigt att säkerställa att grillen har olika temperaturer och att du har tålamod att invänta att köttet faktiskt är genomgrillat. Glöm heller inte att du ska lämna kvar fettet under grillningen för mer saftighet och att låta köttet marinera en stund innan det ska grillas, du ska alltid grilla kött som är rumstempererat. Fler tips hittar du i Aftonbladets artikel.

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.