Brasilien är mest känt för kaffe och starkare drycker. Men det tillverkas också öl och vin i landet, framför allt öl.

Till skillnad från länder andra länder i Sydamerika, som Chile eller grannlandet Argentina, är vinproduktionen i Brasilien inte särskilt omfattande. I Systembolagets sortiment finns fyra brasilianska viner: ett vitt, ett rött och två mousserande vita viner. Anledningen till att det inte finns fler är det brasilianska klimatet: större delen av landet ligger nära ekvatorn, där det är för varmt och fuktigt för att odla druvor. En stor andel av de druvor som odlas konsumeras dessutom direkt, och används alltså inte till vinproduktion.

I Brasiliens sydligaste delstat, Rio Grande do Sul, är klimatet torrare och svalare, och där går det att odla vin. Vingårdarna är ofta belägna på kullar eller andra höjder, eftersom temperaturen och fuktigheten är mer gynnsamma där. Högländerna i nordöstra Rio Grande do Sul, Serra Gaúcha, är kända för sin vinproduktion. Vale dos Vinhedos (vingårdarnas dal) är en känd vinregion i detta område, och turister kan vandra längs Rota da Uva e o Vinho, där man får provsmaka vin från flera gårdar. En annan begivenhet som lockar turister är druvfesten, Festa da Uva, i staden Caxias do Sul.

Brasiliansk öl i hink

Brasilianskt öl

Ölet kom till Brasilien med de tyska invandrarna på 1830-talet. Detta märks än idag. Ljust öl av pilsnertyp dominerar stort, och bryggerierna har namn som Baden Baden, Eisenbahn, Wäls och Kaiser. Det mest populära ölet i Brasilien är Skol, som finns att köpa på Systembolaget.

Idag är Brasilien världens tredje största marknad för öl. År 2012 producerades 13,2 miljarder liter öl, och i snitt drack varje brasilianare 62,2 liter öl per år. Ett av de tillfällen då det konsumeras mest öl i landet är karnevalen. Då dricker brasilianarna 400 miljoner liter, vilket är ungefär 4 % av den årliga produktionen, under fyra dagar.

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.