Grillsäsongen närmar sig med stormsteg och många är vi som suktar efter en riktigt god grillad köttbit. Det är emellertid inte alltid så att resultatet blir som vi har tänkt oss. Här ska du därför få tips på hur du grillar kött på bästa sätt.

Du drömde om en saftig köttbit men fick en bränd kolbit istället. Känns det igen? Då har du troligen grillat på fel sätt. Många vet inte riktigt hur de ska gå tillväga för att upplevas som en grillmästare av gästerna. Men bara lugn, här får du hjälp.

Glöden är A och O

En bra grillresultat börjar med glöden. Många lägger på köttet alldeles för tidigt, något som resulterar i en bränd yta och ett rått innehåll. Du bör istället vänta till kolen har slutat brinna och fått en grå färg innan du lägger på köttet. Läs också på om den köttbit du ska grilla och undersök vilken temperatur den ska grillas på och hur länge den ska ligga på grillen. För en stor köttbit kan en termometer vara till god hjälp. En sådan hittar du hos https://leilasgeneralstore.com/produkt-kategori/koksredskap/grilltillbehor/ tillsammans med många andra grilltillbehör.

Ta hjälp av proffsen

Är du osäker kan det vara bra att följa ett recept för att lära dig rätt grillteknik. Här hittar du ett recept på Chuleton med grillad paprikasallad av Jonas Cramby. Kom också ihåg att det kan vara gott att grilla annat än kött. En bit grillad spetskål smakar bra både för sig själv och som tillbehör till köttbiten. Andra tillbehör du kan grilla är till exempel sparris, tomater, citroner och potatis i foliepaket. Glöm inte heller bort att servera en god sås till måltiden. En sådan rör du enkelt ihop själv av creme fraiche, citronzest, vitlök, goda örter och en skvätt olivolja.

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.