Det finns flera olika knep och knåp för att tillaga köttet så det blir så gott som det bara går – men vilket sätt är egentligen det bästa?

Om man ska laga gott kött så finns det en enda sak man ska lägga på minnet: allt står och faller med vilket kött du valt att tillaga från första början. Ett tips är därför att inleda med att handla högkvalitativt kött från en renommerad kötthandlare, såsom från Nybergs deli vilka man hittar på adressen http://www.nybergsdeli.se. Sen är det egentligen bara att använda de tips som stjärnkocken Tommy Myllymäki delar med sig av i en artikel hos Café som en bibel för att smaken ska sitta, och tipsen är enligt följande:

  • Använd ordentliga knivar – vilken kniv du använder är a och o för att tranchera kött.
  • Ordentligt stekdon – en ordentlig stekpanna som håller bra för höga temperaturer.
  • Stek med både olja och smör – det ger både god smak och stekyta.
  • Temperera köttet innan tillagning – se till att köttet hunnit bli rumstempererat innan tillagning för jämnare tillagning och godare smak.

Det finns även andra saker som kan vara bra att tänka på för att få så gott på tallriken som bara möjligt. Det räcker nämligen inte med att köttet smakar gott, det bör även se gott ut. Och för att få köttet att verkligen se och kännas inbjudande gäller det att tranchera det på rätt sätt. Det är just precis vad tidningen Allas tipsar om. Vad man skriver om där är till exempel att om du skär på fel sätt blir resultatet segt och tråkigt men om du skär köttet på rätt sätt blir det gott och mört. Nyckeln är att skära mot fibrerna och inte med, då blir det rätt. Du ska helt enkelt skära köttet rakt emot fibrerna, och anledningen till det är för att om du skär med fibrerna så håller den ihop bättre och därmed också blir svårare att tugga. Så när du skär tvärs över så blir resultatet att du får kortare fibrer och ett mindre tuggmotstånd – ett godare och mörare kött kort sagt.

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.