Piroger i olja
Spanien har tapas, Libanon har meze, och båda ländernas matkultur har gjort avtryck i den brasilianska. Därför är det inte konstigt att Brasilien har sin egen version – salgadinhos.

Salgadinhos betyder ungefär ”små salta saker” och säljs i kiosker runt om i Brasilien. De serveras också ofta vid familjesammankomster. Rätternas rötter kan spåras tillbaka till många delar av världen. Några exempel på salgadinhos är:

  • Pão de queijo är små bröd av maniokmjöl, fyllda med brasiliansk ost. De äts ofta till frukost, förutom tillsammans med andra salgadinhos, och fast queijo betyder ost finns det även varianter med olika söta fyllningar.
  • Coxinha görs för att likna ett kycklinglår, och ordet betyder just ”litet lår”. En coxinha består av kycklingbuljong, vetemjöl och ibland också mosad potatis, som blandas till en deg och formas till att likna ett kycklinglår. Bakverket fylls med kryddor och hackat kycklingkött, paneras och friteras. Ibland består rätten av vanliga kycklinglår, som paneras och friteras.
  • Quibe är en brasiliansk variant av kibbeh, en rätt som ursprungligen kommer från Libanon. Rätten består av en deg av bl.a. bulgur som fylls med malet nötkött och brasiliansk mjukost. Den serveras ofta friterad, med japansk soja och rå vitlök.
  • Esfiha är en annan rätt med ursprung i Mellanöstern. Det rör sig om den brasilianska varianten av den rätt som i Sverige ofta kallas turkisk pizza. Ofta viks de ihop till en sorts piroger innan de gräddas, men det finns även esfiha med samma form som i Mellanöstern, alltså som en liten pizza.
  • Pastéis är piroger som säljs i olika former som visar vad de har för fyllning: halvcirkelformade fyllda med ost och fyrkantiga med kött. Den här typen av piroger kom till Brasilien med invandrare från Japan.
  • Empadas är små pajer, stora som muffins ungefär, som fylls med kyckling, palmhjärta eller ost.

Vill man smaka på salgadinhos i Sverige kan man boka bord på en brasiliansk restaurang, En sådan finns i Lund, och startades av en brasilianska vars längtan efter hemlandets mat blev för stark.

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.