Håkan Hellström har länge sjungit om Rio och kanske är det därför en restaurang med Sydamerikansk känsla har öppnat? 

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om ”ingen feijoda på Stockholms restauranger” vilket helt enkelt handlar om bristen på mat från Sydamerika – och då främst Brasiliansk mat. Men du som törstar efter riktigt god mat från Sydamerika behöver inte åka så långt – det räcker med att åka till Göteborg, så hittar du en restaurang som får dina smaklökar att dansa.

Det handlar om Barabicu, en syd- och nordamerikansk restaurang med mycket gott från grillen. Restaurangen som vid första ankomst ger en imponerande känsla, det är näst intill omöjligt att inte säga wow, är välkomnande och förväntningarna är höga på om maten kommer att hålla samma höga standard som inredningen. På menyn finns både grillat kött men det finns även goda alternativ som fisk, skaldjur och grönt för den som inte föredrar kött. Det finns förrätter att välja på, och då sticker Mejillones – blåmusslorna  ut men för den som vill ha kött är Beef Cheek en rekommendation. Som huvudrätt kan du välja allt från New York Strip till Grilled Greens, här är en restaurang som värnar om både vegetarianer och köttätare.

Tomahawk eller Roasted Piglet

Traditionell brasiliansk churrascoDu kan också välja en specialrätt, antingen en Tomahawk vilket är cirka ett kilo entrecote på ben vilket serveras med pomfrites, örtsmör och rödvinssås eller en Roasted Piglet vilket är en hel – ja en hel – grillad gris med kockens valda tillbehör. Detta är någonting som cirka 6 personer ska dela på och som måste beställas två dagar i förväg. Det är små saker som dessa som gör att restaurangen blir någonting utöver det vanliga. Detta är vanligt i Sydamerika men inte i Sverige, och det är en upplevelse att få njuta av maten på det här sättet.

Restaurangen har hyllats av kritiker, där främst stämningen och miljön framhävs men även den maffiga maten. Är du i Göteborg? Boka ett bord! Saknar du en sydamerikansk kultur i ditt liv men inte har möjlighet att åka så långt? Då är Göteborg närmaste vägen till Rio.

 

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.