Tapiokapannkakor eller crêpes är brasilianska pannkakor som man kan servera som dessert. Tapioka är mjöl av kassava. Det är ett slags tunnbröd som man sedan kan ha riktigt mumsiga ingredienser på för att mysa till det där hemma när några goda vänner med familjen är på besök! Till det kan man servera ett gott dessertvin, lite beroende på vad du väljer att ha på pannkakorna.

Tapioka är ett glutenfritt mjöl så det passar bra att servera till alla familjemedlemmar och de glutenallergiska slipper känna sig uteslutna ur gemenskapen! Servera gärna med något gott fint vin, gärna något sött dessertvin som typen muscat eller liknande, kanske något sött bubbel kan funka bra också. Många tycker att champagne kan drickas till det mesta, där får man helt enkelt fundera hur stor lyxfaktor man vill ha till tapiokopannkakorna!

Du kan byta ut vattnet mot morotsjuice eller hallonjuice, här kan du egentligen bara låta fantasin flöda! De olika vätskorna kommer ge olika färg på smeten, så en kul idé om du har tid över är att göra lite olika. Rödbetsjuice blir mycket vackert och passar både om du vill göra dem som dessert eller om du vill ha matig fyllning.

Himmelskt gott

Du kan steka dem tillsammans med lite sesamfrön för mysig textur. Kokos går också bra och brukar vara ett klassiskt tillbehör. Här kommer receptet på den himmelskt goda efterrätten. Var generös med fyllningen så blir det här garanterat en hit i familjen!

För 4 personer behöver du:

  • 500 gram tapiokamjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 2,5 dl vätska (vatten, saft, grönsaksjuice)
  • Lite frön som topping

Blanda ihop tapiokamjölet med vätskan, se till att det inte blir för vattnigt – då får du tillsätta lite mer mjöl. Arbeta ihop degen till en grynig massa som du sedan steker till tunna pannkakor. Innan du börjar steka kan du ha dina frön i pannan så att de sätter sig ordentligt på pannkakorna.

Förslag på tillbehör eller fyllning:

  • Kondenserad mjölk som du bara häller över med lite krossade hasselnötter, mums!
  • Skivade bananer med chokladsås
  • Nutella
  • Riven choklad
  • Glass

Lycka till!

 
 

Kontakt

A Mesa är en guide till det brasilianska köket, från Amazonas i väster till Atlanten i öster, och från inhemska till asiatiska influenser. Här kan du läsa om både gatumat och finkrogsmat. Har du ett matminne du vill dela med dig av, som rör brasiliansk mat? Skicka din berättelse till info@amesa.se.